In dit rapport opteren we ervoor om de werking van 4 overlegorganen wat verder uit te lichten:
HOSPITAL & TRANSPORT SURGE CAPACITY COMITÉ
Het Hospital & Transport Surge Capacity Comité (HTSC-comité) heeft enerzijds de opdracht het aantal en de aard van COVID-19-patiënten in de algemene en universitaire ziekenhuizen te monitoren. Anderzijds dient het comité problemen inzake capaciteit, instroom, doorstroom en uitstroom van de patiënten in ziekenhuizen te behandelen. Verder ziet het comité toe op de organisatie van (niet-)dringend vervoer voor patiënten. De leden van het comité formuleren omtrent bovenstaande onderwerpen adviezen aan de RMG. Het HTSC-comité werkte o.m. een faseringsplan uit om voldoende ziekenhuisbedden en middelen binnen de ziekenhuizen te voorzien voor patiënten met COVID-19. Het stelde verder een spreidingsplan op voor de patiënten en maakte analyses in het kader van het uitstellen van niet-essentiële zorg. De coördinatie van het comité wordt verzorgd door het Directoraat-Generaal Gezondheidszorg van de FOD VVVL. Het comité legt de focus op een interfederale samenwerking om een gestroomlijnde communicatie en aanpak te kunnen voorzien.
Meer weten over het HTSC-Comité: overlegorganen.gezondheid.belgie.be
PRIMARY & OUTPATIENT CARE SURGE CAPACITY COMITÉ
Het Primary & Outpatient Care Surge Capacity Comité (POCSC-comité) werd opgericht op vraag van de RMG ter aanvulling van de werkzaamheden van het HTSC-comité. Om de ziekenhuizen zo veel mogelijk te ontlasten, was een optimale organisatie van de eerstelijnszorg vereist. Het POCSC-comité buigt zich over de organisatie en de beschikbaarheid van zorg buiten het ziekenhuis en bezorgt zijn adviezen hieromtrent aan de RMG. De federale overheid, de verschillende regionale overheden en de vertegenwoordigers van de huisartsen vormen de basis van dit comité. Afhankelijk van de te bespreken onderwerpen worden vertegenwoordigers van de thuiszorg, ziekenhuizen, woonvoorzieningen of verenigingen die zich inzetten voor de meest kansarmen, bij de werkzaamheden betrokken. Het Comité moet er op toezien dat de eerstelijnszorg, de ziekenhuiszorg en de nieuwe vormen van zorg (bv. telemonitoring, triagecentra, …) afgestemd en adequaat zijn.
OUTBREAK MANAGEMENT GROUP
Op vraag van de RMG werd op 23 maart 2020 de Outbreak Management Group (OMG) opgericht. Deze werkgroep formuleerde adviezen aangaande het omgaan met COVID-maatregelen en besmettingen in residentiële organisaties zoals woonzorgcentra, instellingen voor personen met een beperking, onthaalcentra voor migranten, …
De eerste doelstelling van deze werkgroep was om een gezamenlijke analyse te maken van de toestand in bovengenoemde instellingen op basis van de verschillende gegevens die beschikbaar waren bij de regionale overheden. Een tweede doelstelling was om de regionale overheden te ondersteunen in het uitwerken van de beslissingen die op de Nationale Veiligheidsraad of later het Overlegcomité werden genomen. Deze beslissingen dienden immers vertaald te worden naar de context van de residentiële instellingen en dan voornamelijk van de woonzorgcentra omdat deze het meest getroffen werden. In de OMG werden adviezen geformuleerd omtrent o.a. de volgende vragen: ‘Hoe dient het beperkt beschikbare beschermingsmateriaal gebruikt te worden?’, ‘Hoe het beperkte aantal personeelsleden inzetten?’, ‘Waarom en op welke manier kan men één of meerdere personen isoleren van andere personen?’, ‘Op welke wijze kan een kwaliteitsvol leven bewaakt worden?’, … Deze adviezen hebben o.a. geleid tot het samenstellen van ‘mobiele equipes’ die bestaan uit gezondheidszorgbeoefenaars, die de residentiële instellingen bijstaan met raad en die zowel de sterke als de ontwikkelpunten van een organisatie aanduiden. Dit om hen te ondersteunen in de voorbereiding op nieuwe besmettingsgolven.
In oktober 2020 werd beslist om de OMG te ontbinden gezien de samenwerking ertoe leidde dat de regionale overheden zich autonoom en efficiënt konden organiseren om op vlak van de residentiële instellingen een antwoord te bieden aan de pandemie. De positieve samenwerking van de OMG leidde tot de opzet van een pilootproject genaamd het Hospital Outbreak Support Team (zie hoofdstuk ‘Kwaliteit’).
INTERMINISTERIËLE CONFERENTIE VOLKSGEZONDHEID
De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid is een overleg- en beslissingsorgaan met alle bevoegde ministers voor Volksgezondheid in ons land. De IMC heeft voornamelijk als doel het overleg en de samenwerking tussen de federale overheid en de deelstaten te garanderen en te bevorderen. Sinds 1 maart 2020 kwam deze Conferentie meer dan 100 keer samen in video-meetings omtrent de COVID-19-crisis om onder andere:
- de evolutie van de pandemie nauwgezet op te volgen;
- de teststrategie te reguleren;
- de vaccinatiestrategie af te stemmen;
- de communicatie maximaal te stroomlijnen.
Sinds oktober 2020 werkt de IMC nauw samen met het Regeringscommissariaat Corona.
Meer weten over de werking van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid: overlegorganen.gezondheid.belgie.be