Een psychiatrische patiënt wordt niet noodzakelijk opgenomen in een ziekenhuis (PZ of PAAZ) uit zijn of haar regio. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een patiënt die woonachtig is in het Vlaamse Gewest wordt opgenomen in een ziekenhuis gevestigd in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest. Ziekenhuizen die structureel een groot aantal patiënten van buiten hun gebied aantrekken zouden hierdoor een grotere behoefte aan ziekenhuisbedden kunnen hebben.
AANTAL VERBLIJVEN IN PZ EN PAAZ PER GEWEST VAN WOONPLAATS VAN DE PATIËNT EN PER GEWEST VAN DE VESTIGING VAN HET ZIEKENHUIS (2018)[1]
IN WELK GEWEST KIEST EEN PATIËNT ZIJN ZIEKENHUIS? (WEERGEGEVEN PER GEWEST VAN DE WOONPLAATS VAN DE PATIËNT)
IN WELK GEWEST BEVINDT DE WOONPLAATS VAN EEN PATIËNT ZICH? (WEERGEGEVEN PER GEWEST VAN DE VESTIGING VAN HET ZIEKENHUIS)
Het merendeel van de patiënten wordt gehospitaliseerd in een ziekenhuis binnen hun gewest. In het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest is bijna een kwart van de patiënten afkomstig van buiten het gewest. De verhouding Vlaamse of Waalse patiënten is hierbij nagenoeg dezelfde.
Wanneer Brusselse patiënten buiten het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest worden opgenomen gaan deze voor 8,8% naar het Waalse Gewest en voor 4,6% naar het Vlaamse Gewest.
Van de patiënten, afkomstig uit het Waalse Gewest, wordt 3,6% gehospitaliseerd in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en 2% in het Vlaamse Gewest.
Minder dan 2,5% van de Vlaamse patiënten wordt buiten het Vlaamse Gewest gehospitaliseerd.
Meer weten over patiëntenstromen: www.health.belgium.be
[1] We kunnen vaststellen dat 1,5% van de patiënten die werden opgenomen in een psychiatrische eenheid in een PZ of PAAZ een ongekende of geen Belgische woonplaats heeft. Elk gewest neemt daarin een gelijkwaardig aandeel van deze groep op.
Een diagnose bij een psychiatrische opname is zelden eenduidig. Meestal is er sprake van een combinatie van problematieken. Wanneer we ons baseren op de hoofddiagnose die wordt gesteld bij patiënten in PZ en PAAZ, stellen we vast dat problematieken door gebruik van alcohol en andere psychoactieve stoffen, het meest voorkomend zijn. Dit is eveneens de meest voorkomende nevendiagnose. Een hoofddiagnose van een depressieve stoornis volgt op de tweede plaats.
Naast de vaststelling dat er in PAAZ in verhouding meer opnames zijn voor depressieve stoornissen, kunnen we vaststellen dat de top 10 van problematieken waarvoor men opgenomen wordt in een PZ of PAAZ gelijklopend zijn.[1]
HOOFDDIAGNOSE BIJ OPNAME VAN PATIËNTEN IN PSYCHIATRISCHE DIENSTEN VOOR VOLWASSENEN IN PZ EN PAAZ (2018)[2]
PZ | PAAZ |
We stellen wel een duidelijk verschil vast tussen de problematieken die zich voordoen bij mannen en vrouwen. Wanneer we de twee meest voorkomende hoofddiagnoses (Problematieken door gebruikvan alcohol en andere psychoactieve stoffen en depressieve stoornissen) nader bekijken, zien we dat middelen gerelateerde problematiek voornamelijk bij mannen voorkomt terwijl de diagnose van een depressieve stoornis voornamelijk bij vrouwen wordt gesteld.
VOORKOMEN VAN HOOFDDIAGNOSES PER GESLACHT IN PSYCHIATRISCHE DIENSTEN VOOR VOLWASSENEN IN PZ EN PAAZ (2018)[3]
Mannen | Vrouwen |
Tevens kunnen we vaststellen dat bepaalde pathologiëen frequenter voorkomen naargelang de leeftijd van de patiënt. Problematieken overwegend bij kinderen en jongeren[4] worden het vaakst vastgesteld in de jongste leeftijdsgroepen waar delirium, dementie, amnestische en andere cognitieve stoornissen voornamelijk gediagnosticeerd worden in de leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder. De hoofddiagnose bipolaire stoornis komt vaker voor bij patiënten van middelbare leeftijd en ouder.
VOORKOMEN VAN HOOFDDIAGNOSES PER LEEFTIJD IN PSYCHIATRISCHE DIENSTEN VOOR VOLWASSENEN IN PZ EN PAAZ (2018)
Meer weten over diagnosen gesteld bij een opname in PZ of in PAAZ: www.health.belgium.be
[1] Persoonlijkheidstoornis cluster A omvat paranoïde, schizoïde en schizotypische persoonlijkheidsstoornissen, cluster B omvat borderline, antisociale, narcistische en histrionische persoonlijkheidsstoornissen en cluster C omvat afhankelijke, ontwijkende en obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornissen
[2] De verblijven waarbij de hoofddiagnose van de patiënt onbekend is, werden niet in rekening genomen.
[3] De verblijven waarbij de hoofddiagnose en het geslacht van de patiënt onbekend is, werden niet in rekening genomen.
[4] Deze groep omvat ontwikkelingsstoornissen, autisme, aandachts- en gedragsstoornissen, relatiestoornissen en overige kinderpsychiatrische problematieken.