Select your language

Andere informatie en diensten van de overheid : www.belgium.be  belgium

Bedden, voorbehouden voor kinderen en jongeren met psychische problemen, zijn erkend onder de kenletter K (residentiële hospitalisatie), k1 (daghospitalisatie) en k2 (nachthospitalisatie).

Afb NL 06

In totaal beschikken 51 ziekenhuizen, waaronder 25 PZ en 26 PAAZ over één van deze K-diensten. Zes van deze PAAZ en 8 van de PZ beschikken niet over een psychiatrische dienst voor volwassenen. Daarenboven hebben nog eens 3 van deze algemene ziekenhuizen geen pediatrische afdeling voor somatische zorg, terwijl er wel een afdeling is voor kinderen en jongeren met psychische problemen.

Het aantal bedden op psychiatrische diensten voor kinderen en jongeren is doorgaans beperkter in vergelijking met de diensten voor volwassenen. Niettegenstaande zijn er 2 PAAZ en 2 PZ met meer dan 50 bedden voorbehouden voor kinderen en jongeren (K, k1, k2).

In tegenstelling tot de diensten voor volwassenen, is er voor de psychiatrische diensten voor kinderen en jongeren binnen PAAZ en PZ met betrekking tot de verdeling van de bed-capaciteit een beter evenwicht. Qua geografische spreiding valt vooral de concentratie van K-diensten in de regio’s rond Charleroi en Namen en in de provincie Waals-Brabant op, terwijl de rest van het Waalse Gewest een zeer beperkt aanbod heeft.

SPREIDING VAN PZ EN PAAZ IN BELGIË MET AANDUIDING VAN AANTAL BEDDEN VOOR KINDEREN EN JONGEREN (01/01/2020)

 bggz map kind nl