Tegen 2040 stijgt de ziektelast door verminderde levenskwaliteit met 10% als de huidige trends doorgaan.
De levensjaren met een beperking (YLD) bij vrouwen blijft sneller stijgen in vergelijking met mannen.
De bestaande regionale verschillen tussen het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, het Waalse Gewest en het Vlaamse Gewest blijven stabiel tot 2040.
De positie van België onder de EU-14-landen verslechtert van de 7e plaats in 2021 naar de 5e plaats in 2040.
2.Prevalentie en verloren levensjaren door ziekte
Tegen 2040 stijgt de morbiditeit in België met 10% als de trends zich voortzetten
Tegen 2040 zal de last door verminderde levenskwaliteit, gemeten in verloren levensjaren met beperking (Years Lived with Disability, YLDs), in België naar verwachting met 10% toenemen voor 33 belangrijke ziekten die in de Belgische nationale Ziektenlaststudie zijn opgenomen voor de projectiestudie. Dit cijfer is aangepast aan de veranderingen in de bevolkingsstructuur, inclusief leeftijd en bevolkingsaantallen, op basis van de demografische vooruitzichten van het Federaal Planbureau.
De projecties tonen een groei in het aantal gerapporteerde ziekten in België met een toename van 1 ziekte per persoon in 2021 naar 1,2 ziekten per persoon in 2040. Deze cijfers bevestogen dat multimorbiditeit tegen 2040 een groter uregentie kan worden in België. Hierbij werd het cijfer gecorrigeerd aan de hand van veranderingen in de leeftijdstructuur van de populatie omwille van bijvoorbeeld de vergrijzing. De groei in aantal gerapporteerde ziekten per persoon is nog groter wanneer we naar de ruwe cijfers kijken, waarbij het aantal gerapporteerde ziekten per persoon zou toenemen tot 1,3.
De voorspelde last stijgt sneller bij vrouwen dan bij mannen
De toename in ziektenlast door een verminderde levenskwaliteit (YLD) tussen 2021 en 2040 zal naar verwachting hoger zijn bij vrouwen (+18%) dan bij mannen (+14%). In België kan het aantal gerapporteerde ziekten bij vrouwen oplopen tot 1,3 per 100.000 vrouwen in 2040, terwijl dit aantal bij mannen wordt geschat op 1,1 per 100.000 mannen in 2040.
Wat betreft YLDs zien we dat deze bij vrouwen tegen 2040 boven die van mannen zal uitstijgen. Dit in tegenstelling tot het aantal ziekten per persoon dat nu reeds hoger is bij vrouwen in vergelijking met mannen. Dit verschil kan erop wijzen dat de groei van ziekten met een hogere impact op de levenskwaliteit sneller is bij vrouwen dan bij mannen.
De voorspelde ziektenlast is vergelijkbaar in de drie gewesten
De voorspelde toename in ziektenlast is vergelijkbaar in de drie gewesten in België, met een toename van 10% in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Waalse Gewest, en een toename van 9% in het Vlaamse Gewest. Dit impliceert dat het bestaande regionale verschil, waarbij de hoogste morbiditeit wordt gezien in het Waalse Gewest gevolgd door het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Vlaamse Gewest, stabiel blijft tot 2040.
Geestelijke gezondheid, musculoskeletale aandoeningen en chronische ademhalingsaandoeningen blijven de grootste bijdragers aan morbiditeit in België
Tegen 2040 blijven de ziektegroepen die de grootste ziektenlast in België veroorzaken geestelijke gezondheid, musculoskeletale aandoeningen en chronische ademhalingsaandoeningen. Hoewel de totale ziektenlast in België stijgt, zijn er enkele belangrijke veranderingen in de rangorde van individuele ziekten tussen 2021 en 2040. Angststoornissen laten de hoogste voorspelde toename zien, van positie 6 in 2021 naar positie 2 in 2040. Naast angststoornissen nemen ook migraine en chronische nierziekten toe en stijgen zij met minstens twee posities in de rangorde.
Vooruitzichten voor België binnen de EU-14-landen zijn slechter dan die van andere landen
In 2021 stond België op de 7e plaats voor leeftijdsgecorrigeerde YLDs veroorzaakt door niet-overdraagbare ziekten. Volgens de GBD Foresight-studie zal de positie van België verslechteren ten opzichte van andere EU-landen, aangezien België in 2040 op de 5e plaats binnen de EU-14 zal staan.
Voor leeftijd gecorrigeerde YLD rangorde per land (EU-14), 2021 - 2040 Bron: GBD, 2021 [7]
Wat zijn de belangrijkste ziekten in België? Welke risicofactoren dragen het meest bij aan de totale ziektenlast? Hoe ontwikkelt de ziektenlast zich in de tijd, en hoe verschilt deze tussen de gewesten van het land? In een context van toenemende budgettaire beperkingen is een nauwkeurig antwoord op deze basisvragen meer dan ooit noodzakelijk om beleidsvorming te ondersteunen.
Om de gezondheidszorgplanning te informeren en toekomstige behoeften aan te pakken, voert Sciensano projecties uit over de ziektenlast in België. Door schattingen te genereren van toekomstige prevalentie en verloren levensjaren in ziekte (YLD) in verschillende leeftijdsgroepen, geslachten en gewesten, kunnen we anticiperen op hoe patronen van morbiditeit zich in de tijd kunnen ontwikkelen. YLD-projecties kwantificeren de impact van verschillende ziekten in termen vanverloren levensjaren met ziekte, terwijl prevalentieschattingen het aantal individuen aangeven dat mogelijk getroffen wordt. Samen bieden deze metrics een toekomstgerichte beoordeling van de gezondheidsuitdagingen die België waarschijnlijk zullen treffen, wat helpt om interventies te prioriteren en middelen effectiever toe te wijzen.
We berekenen schattingen van de ziektenlast naar leeftijd, geslacht en gewest, wat een zeer gedetailleerde beoordeling van de gezondheidstoestand mogelijk maakt. De volledige set schattingen kan worden verkend via https://burden.sciensano.be/shiny/projections.
Definities
Projecties
Projecties verwijzen naar een methodologie om de toekomst te voorspellen via statistische analyse. In de huidige projecties gaat het scenario uit van een voortzetting van de trends die in het verleden zijn waargenomen. Om de toekomstige niet-fatale ziektenlast te projecteren, werd een Bayesiaans gegeneraliseerd lineair regressiemodel toegepast op de waargenomen gegevens, en werd de trend uit het verleden naar de toekomst geëxtrapoleerd.
YLD
De levensjaren met een beperking of YLD is een maatstaf voor de niet-fatale ziektelast ten gevolge van een beperking in een specifieke populatie. YLDs worden berekend door het aantal personen met een specifieke aandoening te vermenigvuldigen met de (volgens ernst gewogen) graad van beperking. De YLD geeft hierdoor de proportionele verloren levenskwaliteit weer door het leven met een specifieke aandoening..
EU-14
De EU-14 komt overeen met alle landen die tussen 1995 en 2004 tot de Europese Unie behoorden: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zweden. We vergelijken de Belgische gezondheidsstatus met die van de EU-14 omdat deze landen vergelijkbare sociaaleconomische omstandigheden hebben. Opmerking: Het Verenigd Koninkrijk is niet opgenomen in deze lijst, aangezien ze de EU verlaten hebben.
Global Burden of Disease Collaborative Network. Global Burden of Disease Study 2019 (GBD 2019) Results. Seattle, United States: Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), 2020. Available from http://ghdx.healthdata.org/gbd-results-tool.
In 2021 waren meer dan 4.000 sterfgevallen in België geassocieerd met alcohol. Dit is 3,6% van alle sterfgevallen, wat resulteerde in 101.368 verloren levensjaren door vroegtijdige sterfte in België voor dat jaar.
Levercirrose, overmatig alcoholgebruik en darmkanker zijn de belangrijkste doodsoorzaken geassocieerd met alcoholgebruik.
Over de jaren heen zijn de cijfers gestegen, met de grootste stijging in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.
Het sterftecijfer gelinkt aan alcohol in België ligt dichtbij het EU-14-gemiddelde.
2.Aantal overlijdens door de gevolgen van alcoholgebruik
Alcoholgebruik was in 2021 gelinkt aan 4.022 sterfgevallen, ofwel 3,6% van alle sterfgevallen in België. Alcohol is geassocieerd met 101.368 verloren levensjaren door vroegtijdige sterfte.
De meeste overlijdens geassocieerd met alcoholgebruik deden zich voor bij mannen en mensen ouder dan 65 jaar
Maar liefst 71% van de sterfgevallen gelinkt aan alcoholgebruik betrof mannen, wat neerkomt op 2.842 sterfgevallen. De meeste sterfgevallen deden zich voor bij personen tussen 65 en 84 jaar wat neerkomt op 42% (1.674 sterfgevallen). Personen tussen de 45 en 65 jaar volgen met 34% van de sterfgevallen gerelateerd met alcohol, ofwel 1.376 sterfgevallen.
Verdeling van het aantal sterfgevallen gelinkt aan alcohol, per leeftijd en geslacht, België, 2021 Source: Eigen berekeningen gebaseerd op data van Statbel [1]
Levercirrose, overmatig alcohol gebruik en darmkanker zijn de belangrijkste doodsoorzaken geassocieerd met alcoholgebruik
Alcoholgebruik wordt geassocieerd met meer dan 200 ziekten of aandoeningen. Van de 34 ziekten die in dit onderzoek zijn opgenomen, zijn levercirrose, overmatig alcoholgebruik en darmkanker de belangrijkste doodsoorzaken gerelateerd aan alcoholgebruik, gelinkt aan respectievelijk 1011, 541 en 495 sterfgevallen.
Er zijn significante verschillen tussen mannen en vrouwen in de specifieke doodsoorzaken door alcohol. Bij vrouwen is borstkanker met 339 sterfgevallen de belangrijkste oorzaak. Bij mannen daarentegen is levercirrose de belangrijkste oorzaak, met 729 sterfgevallen. Daarnaast is zelfverminking de vierde belangrijkste oorzaak van sterfgevallen door alcoholgebruik bij mannen, met 290 sterfgevallen. Bij vrouwen staat het echter op de achtste plaats, met naar schatting 66 sterfgevallen.
Verdeling van het aantal sterfvallen gelinkt aan alcohol, per oorzaak en geslacht, België, 2021 Source: Eigen berekeningen gebaseerd op data van Statbel [1]
Hoewel alcohol een licht beschermend effect lijkt te hebben voor bepaalde aandoeningen, zoals coronaire hartziekten en diabetes, betekent dit niet dat alcoholgebruik over het algemeen gunstig is. De schadelijke effecten van alcohol zijn veel groter dan de mogelijke voordelen. Alcohol draagt in belangrijke mate bij aan sterfgevallen door aandoeningen zoals kanker, leverziekten en cardiovasculaire problemen. Het is schadelijk voor zowel individuen als de samenleving, ongeacht de hoeveelheid die wordt geconsumeerd.
Het sterftecijfer gelinkt aan alcoholgebruik is hoger in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest in vergelijking met het Waalse Gewest en het Vlaamse Gewest
Sinds 2013 is er een algemene stijgende trend in de sterftecijfers gelinkt aan alcoholgebruik in alle gewesten.
In 2013 had het Waalse Gewest het hoogste sterftecijfer, met 42,3 sterfgevallen per 100.000 inwoners geassocieerd met alcohol. De percentages in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Vlaamse Gewest waren toen lager, met respectievelijk 39,7 en 27,6 per 100.000 inwoners.
Tussen 2013 en 2021 kende het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest de meest significante stijging van sterftecijfers gelinkt aan alcoholgebruik (+14,8%). Het Vlaamse Gewest kende ook een opmerkelijke stijging (+6,2%), terwijl het Waalse Gewest een kleinere stijging kende (+1,5%). In 2021 had het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest met 45,6 per 100.000 inwoners het hoogste sterftecijfer gerelateerd aan alcoholgebruik.
Verdeling van leeftijdsgecorrigeerde sterfgevallen gerelateerd aan alcohol per 100.000 inwoners per gewest, voor beide geslachten, 2013-2021 Source: Own calculations based on data from Statbel [1]
In België ligt het sterftecijfer gelinkt aan alcoholgebruik dichtbij het EU-14-gemiddelde
Volgens de Global Burden of Disease 2021 studie (Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) [2], 2024) lag het geschatte leeftijdsgecorrigeerde sterftecijfer in België (19,6 per 100.000) in 2021 rond het gemiddelde van de EU-14 landen (18,1 per 100.000).
Leeftijdsgecorrigeerde sterftecijfers per 100.000, per land van vestiging (EU-14), 2021 Bron: GBD 2021 study [2]
Deze studie heeft als doel de impact van alcoholconsumptie op de gezondheid in België te kwantificeren door gebruik te maken van representatieve gegevens van de Belgische Gezondheidsenquête (BHIS). Deze enquête werd geselecteerd als de beste beschikbare gegevensbron omdat ze gedetailleerde informatie bevat over alcoholgebruik [3]. Vervolgens construeerden we een tijdreeks op basis van de BHIS-gegevens om jaarlijkse schattingen te krijgen van 2013 tot 2021. Deze tijdsreeks biedt uitgebreide informatie over de trends in alcoholconsumptie per leeftijd, geslacht en gewest. Dit stelde ons in staat om de bijdrage van alcoholconsumptie aan de ziektelast te schatten via de Population Attributable Fraction (PAF) vergelijking van elke gerelateerde gezondheidstoestand. Door de PAF-percentages te combineren met de schattingen van de totale sterftelast, berekenden we de toerekenbare sterftelast voor elke ziekte per leeftijdsgroep, geslacht en gewest. Daarnaast berekenden we percentages per 100.000 personen en leeftijdsgestandaardiseerde percentages (BSP) met behulp van bevolkingsschattingen van Statbel.
We gebruikten de Comparative Risk Assessment (CRA)-methode om aan alcohol toe te schrijven sterfte te berekenen. Hiermee kunnen aan de bevolking toe te schrijven fracties (PAF's) worden geschat, waarmee de ziektelast als gevolg van blootstelling wordt gekwantificeerd. De toerekenbare last (bijvoorbeeld sterfgevallen) vertegenwoordigt het deel van de last dat in verband kan worden gebracht met blootstelling aan een specifieke risicofactor, zoals alcoholconsumptie, en dat niet zou zijn opgetreden zonder blootstelling in het verleden [4].
We berekenen de schattingen van de toerekenbare last van alcoholgebruik per leeftijd, geslacht, gewest, jaar en oorzaak. De volledige reeks schattingen kan worden bekeken via https://burden.sciensano.be/shiny/risk/
Primaire data over alcoholsgebruik kan geraadpleegd worden via deze pagina.
Definities
EU-14
De EU-14 bestaat uit alle landen die tussen 1995 en 2004 deel uitmaakten van de Europese Unie: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zweden. We vergelijken de Belgische gezondheidsstatus met die van de EU-14 omdat deze landen vergelijkbare socio-economische omstandigheden hebben. Opmerking: Het Verenigd Koninkrijk is uitgesloten omdat het niet langer lid is van de EU.
Voor leeftijd gecorrigeerd sterftecijfer
De voor leeftijd gecorrigeerde sterfte is een gewogen gemiddelde van het volgens leeftijd gewogen sterftecijfer om variaties te verwijderen die het gevolg zijn van verschillen in leeftijdsstructuur tussen bevolkingsgroepen.
Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). (2024). Global Burden of Disease Collaborative Network. Global Burden of Disease Study 2021 (GBD 2021) Resultaten hhttps://vizhub.healthdata.org/gbd-results/
Plass, D., Hilderink, H., Lehtomäki, H. et al. Estimating risk factor attributable burden – challenges and potential solutions when using the comparative risk assessment methodology. Arch Public Health (2022). https://doi.org/10.1186/s13690-022-00900-8
In 2021 waren meer dan 9.000 sterfgevallen in België geassocieerd met roken. Dit is 8,3% van alle sterfgevallen of meer dan 200.000 verloren levensjaren in België in dat jaar.
Longkanker, chronische obstructieve longziekte (COPD) en coronaire hartziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaken geassocieerd met roken.
Doorheen de tijd is er een dalende trend in het sterftecijfer, maar verschillen tussen de gewesten blijven bestaan.
Van de EU-14 landen heeft België het op vier na hoogste aantal sterfgevallen toegeschreven aan roken per 100.000 inwoners.
2.Aantal sterfgevallen door roken
In 2021 was het roken van sigaretten gerelateerd aan 9.362 sterfgevallen. Dit is 8,3% van alle sterfgevallen in België. Wat resulteerde in 201.965 verloren levensjaren door vroegtijdige sterfte, dat gelinkt zijn aan tabaksgebruik.
De belangrijkste doodsoorzaken door tabaksgebruik zijn longkanker, COPD en coronaire hartziekten
Roken is in verband gebracht met de ziektelast van 35 ziekten, waaronder 16 vormen van kanker, 5 hart- en vaatziekten, COPD en astma. Longkanker, COPD en coronaire hartziekten zijn de belangrijkste oorzaken van door tabaksgebruik veroorzaakte sterfte, gelinkt aan respectievelijk 3630, 1381 en 1317 sterfgevallen in 2021.
Over het algemeen zijn de belangrijkste oorzaken van met tabaksgebruik geassocieerde sterfte vergelijkbaar tussen mannen en vrouwen en tussen de gewesten. In het Vlaamse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest staan Alzheimer en andere vormen van dementie op de achtste plaats van aan roken gerelateerde sterfgevallen. In het Waalse Gewest staan ze op de elfde plaats. De rangschikking bij vrouwen verschilt door borst- en baarmoederhalskanker, die respectievelijk verantwoordelijk zijn voor 55 en 60 sterfgevallen. Bij mannen omvat de rangschikking aorta-aneurysma, blaaskanker en leverkanker.
Rangschikking van de tien belangrijkste doodsoorzaken toegeschreven aan roken, in aantal sterfgevallen, beide geslachten, alle leeftijden samen, België, 2021 Source: Eigen berekeningen gebaseerd op data van Statbel [1]
De meeste sterfgevallen door tabaksgebruik komen voor bij mannen, en voornamelijk op oudere leeftijd
Het grootste deel van de sterfgevallen veroorzaakt door roken komt voor bij mensen tussen de 65 en 84 jaar oud. De meeste van deze sterfgevallen werden veroorzaakt voor kanker (neoplasma, 53%), hartziekten (cardiovasculaire ziekten, 20%), en longziekten (chronisch respiratoire ziekten, 16%). De ziektelast gerelateerd aan roken was hoger bij mannen dan bij vrouwen, en dit ongeacht hun leeftijd.
Verdeling van het aantal sterfgevallen gerelateerde aan roken, per leeftijd, per geslacht, België, 2021 Source: Eigen berekeningen gebaseerd op data van Statbel [1]
In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Waalse Gewest liggen de sterftecijfers gelinkt aan roken 50% hoger dan in het Vlaamse Gewest
Sinds 2013 is er een algemene dalende trend in de sterftecijfers door roken te zien in alle gewesten. Ondanks deze daling blijven er verschillen bestaan tussen de gewesten. Het hoogste sterftecijfer door roken komt voor in het Waalse Gewest (108,80 per 100.000 inwoners), gevolgd door het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (91,43 per 100.000 inwoners). Deze cijfers liggen beide ongeveer 50% hoger dan in het Vlaamse Gewest (66,22 per 100.000 inwoners).
Verdeling van leeftijdsgecorrigeerde sterfgevallen gerelateerd aan roken per 100.000 inwoners per gewesten, voor beide geslachten, 2013-2021 Source: Eigen berekeningen gebaseerd op data van Statbel [1]
België behoort tot de landen in de EU-14 met het hoogste sterftecijfer geassocieerd met roken
Naar schatting lag het sterftecijfer in België in 2021 volgens de Global Burden of Disease studie 2021 (Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), 2024)[2] boven het gemiddelde van de EU-14 landen, waarmee België op de vijfde plaats staat met de hoogste sterftecijfers.
Leeftijdsgecorrigeerde sterftecijfers per 100.000, naar land van vestiging (EU-14), 2021 Source: Eigen berekeningen gebaseerd op data van Statbel [1]
Deze studie heeft als doel de gezondheidseffecten van tabaksgebruik in België te kwantificeren. Hiervoor maakten we gebruik van representatieve gegevens uit de Gezondheidsenquête (BHIS). Deze enquête werd gekozen als de beste beschikbare gegevensbron omdat ze gedetailleerde informatie bevat over rookgedrag [3]. Vervolgens construeerden we op basis van de BHIS data een tijdreeks met jaarlijkse schattingen van 2013 tot 2021. Deze tijdreeks biedt uitgebreide inzichten in de trends van rookgedrag naar leeftijd, geslacht en gewest.
Met behulp van de Population Attributable Fraction (PAF)-vergelijking konden we vervolgens de bijdrage van roken aan de ziektelast inschatten. Door de PAF-percentages te combineren met schattingen van de totale ziektelast, berekenden we de toerekenbare ziektelast voor elke ziekte, naar leeftijdsgroep, geslacht en gewest. Daarnaast berekenden we percentages per 100.000 inwoners en gestandaardiseerde percentages (BSP) op basis van bevolkingsramingen van Statbel.
Om de aan roken gerelateerde sterfgevallen te berekenen, maakten we gebruik van de Comparative Risk Assessment (CRA)-methode. Deze methode maakt het mogelijk om populatie-attributiefracties (PAF's) te schatten, waarmee de ziektelast veroorzaakt door blootstelling aan een risicofactor kan worden gekwantificeerd. De toerekenbare ziektelast (bijvoorbeeld sterfgevallen) vertegenwoordigt het deel van de ziektelast dat kan worden toegeschreven aan blootstelling aan een specifieke risicofactor, zoals tabaksgebruik, en dat zich zonder die blootstelling niet zou hebben voorgedaan [4].
We berekenden de toerekenbare ziektelast van tabaksgebruik naar leeftijd, geslacht, gewest, jaar en oorzaak. De volledige set schattingen is beschikbaar via https://burden.sciensano.be/shiny/risk.
Primaire data over tabaksgebruik kan geraadpleegd worden via deze pagina.
Definities
EU-14
De EU-14 komt overeen met alle landen die tussen 1995 en 2004 tot de Europese Unie behoorden: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, en Zweden. We vergelijken de Belgische gezondheidsstatus met die van de EU-14 omdat deze landen vergelijkbare sociaal-economische omstandigheden hebben. Opmerking : het Verenigd Koninkrijk is uitgesloten omdat het niet langer lid is van de EU.
Voor leeftijd gecorrigeerd sterftecijfer
De voor leeftijd gecorrigeerde sterfte geeft het volgens leeftijd gewogen gemiddelde sterftecijfer weer en kan zo de verschillen te wijten aan de leeftijdsstructuur van de bevolking opvangen.
Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). (2024). Global Burden of Disease Collaborative Network. Global Burden of Disease Study 2021 (GBD 2021) Results. https://vizhub.healthdata.org/gbd-results/
Plass, D., Hilderink, H., Lehtomäki, H. et al. Estimating risk factor attributable burden – challenges and potential solutions when using the comparative risk assessment methodology. Arch Public Health (2022). https://doi.org/10.1186/s13690-022-00900-8
De 38 voornaamste aandoeningen in België leidden in 2021 tot een verlies van 1,1 miljoen gezonde levensjaren door een verlies aan levenskwaliteit.
Geestelijke aandoeningen en stoornissen in middelengebruik, musculoskeletale aandoeningen en neurologische aandoeningen waren in de belangrijkste oorzaken voor de ziektelast ten gevolge van een verlies aan levenskwaliteit in België.
De ziektelast ten gevolge van een verlies aan levenskwaliteit was in 2021 vergelijkbaar tussen mannen en vrouwen.
Het grootste aandeel van de ziektelast in 2021 ten gevolge van een verlies aan levenskwaliteit wordt gedragen door jongeren en volwassenen met een leeftijd tussen 15 en 44 jaar oud.
De totale ziektelast door een verlies aan levenskwaliteit is het hoogst in het Waalse Gewest, Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Vlaamse Gewest.
België staat gerangschikt op de tweede plaats voor de ziektelast door een verlies aan levenskwaliteit onder de EU-14 landen.
2.Verloren levensjaren door ziekten
België verliest 1,1 miljoen gezonde levensjaren in 2021
De 38 voornaamste aandoeningen in België leidden tot een verlies van 1.146.988 gezonde levensjaren ten gevolge van een verlies aan levenskwaliteit (9.930 YLD's per 100.000). Meer dan 75% van deze niet-fatale ziektelast is toe te schrijven aan mentale aandoeningen en middelengebruik, musculoskeletale aandoeningen en neurologische aandoeningen. De top 5 specifieke aandoeningen voor deze YLD's waren depressie (16%), lage rugpijn (13%), stoornissen in alcoholgebruik (11%), nekpijn (8%) en drug gebruik (6%).
Mannen hebben een vergelijkbare ziektelast door een verminderde levenskwaliteit in vergelijking met vrouwen. De voor leeftijd gecorrigeerde YLD's bedroegen 9.831 per 100.000 mannen en 9.904 per 100.000 vrouwen. Bij mannen waren de drie belangrijkste oorzaken voor YLD's alcoholgebruik (1.516 YLD's per 100.000), depressie (1.326 YLD's per 100.000) en lage rugpijn (1.202 YLD's per 100.000), terwijl bij vrouwen de drie belangrijkste specifieke oorzaken depressie (1.789 YLD's per 100.000), lage rugpijn (1.247 YLD's per 100.000) en nekpijn (1.183 YLD's per 100.000) waren.
In België wordt de ziektelast als gevolg van een verminderde levenskwaliteit grotendeels gedragen door jongeren en volwassenen. De meerderheid (33%) van de totale YLD's in de Belgische bevolking is toe te schrijven aan Belgen met een leeftijd tussen 15 en 44 jaar (52.033 YLD's per 100.000), gevolgd door de groep met een leeftijd tussen 45 en 64 jaar, waar in totaal 47.934 YLD's per 100.000, (33%) verloren gingen in 2021. Onder Belgen met een leeftijd tussen 65 jaar en 84 jaar, gingen 64.863 jaren verloren door verminderde levenskwaliteit per 100.000 (28%). De oudste groep met een leeftijd van 85 jaar en ouder draagt voor 6% tot de totale YLD's, terwijl de jongste groep (< 15 jaar) goed was voor 1% van het totale aantal YLD's. De belangrijkste specifieke oorzaken met de grootste impact in termen van YLD's per 100.000 waren astma en epilepsie bij kinderen jonger dan 5 jaar en kinderen tussen 5 en 14 jaar, depressie en stoornissen in alcoholgebruik waren de belangrijkste oorzaken bij jongeren en volwassenen tussen 15 en 44 jaar, depressie en lage rugpijn bij volwassenen tussen 45 en 84 jaar, en lage rugpijn en artrose bij ouderen ouder dan 85 jaar de grootste impact hadden op de levenskwaliteit.
Het Waalse en het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest hebben het hoogste verlies aan kwaliteitsvolle levensjaren
Na correctie voor verschillen in bevolkingsgrootte en leeftijdsstructuur is de ziektelast in termen van verminderde levenskwaliteit het hoogst in het Waals Gewest (11.724 YLD's per 100.000), gevolgd door het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest (10.642 YLD's per 100.000) en het Vlaamse Gewest (8.775073 YLD's per 100.000). De belangrijkste oorzaken voor een verlies aan levenskwaliteit zijn identiek tussen de regio's.
Het aantal verloren levensjaren met een beperking blijft stabiel over de tijd
Als we kijken naar trends in de tijd, na correctie voor de bevolkingsomvang en leeftijdsopbouw, is de ziektelast als gevolg van verminderde levenskwaliteit van de belangrijkste ziekten stabiel gebleven over de jaren. De ziektelast van psychische aandoeningen en stoornissen in middelengebruik ging van 4.141 YLD's per 100.000 in 2013 naar 4.374 YLD's per 100.000 in 2021. De ziektelast van aandoeningen aan het bewegingsapparaat steeg van 2.558 YLD's per 100.000 in 2013 naar 2.760 YLD's per 100.000 in 2021.
Volgens de Global Burden of Disease 2019 study [7] was het geschatte aantal voor leeftijd gecorrigeerde verloren levensjaren door een verlies aan levenskwaliteit hoger dan het EU-14 gemiddelde, waarbij België op de tweede plaats staat qua verloren levensjaren binnen de EU-14.
Voor leeftijd gecorrigeerde levensjaren met een beperking per 100.000, EU-14 landen, 2019 Bron: GBD 2019 studie [7]
Wat zijn de aandoeningen met de grootste gezondheidsimpact in België? Welke risicofactoren dragen het meest bij tot de ziektelast? Hoe evolueert de ziektelast over de tijd en hoe groot is de ziektelast in vergelijking met onze buurlanden? Om een antwoord te kunnen bieden op deze vragen, voert Sciensano een nationale ziektelaststudie uit, waarbij de gezondheidsimpact van de 38 voornaamste aandoeningen in België wordt bekeken.
De ziektelast ten gevolge van een verlies aan levenskwaliteit wordt berekend aan de hand van jaren geleefd met een beperking (Years Lived with Disability, YLD). YLDs worden berekend door het aantal personen met een specifieke aandoening te vermenigvuldigen met de (volgens ernst gewogen) graad van beperking. De YLD geeft hierdoor de proportionele verloren levenskwaliteit weer door het leven met een specifieke aandoening
De ziektelast werd geschat per leeftijd, geslacht en gewest, waardoor een gedetailleerde analyse van de gezondheidsstatus in België mogelijk wordt. De gedetailleerde schattingen kunnen worden geraadpleegd via https://burden.sciensano.be/shiny/daly.
Definities
YLD
De levensjaren met een beperking of YLD is een maatstaf voor de niet-fatale ziektelast ten gevolge van een beperking in een specifieke populatie. YLDs worden berekend door het aantal personen met een specifieke aandoening te vermenigvuldigen met de (volgens ernst gewogen) graad van beperking. De YLD geeft hierdoor de proportionele verloren levenskwaliteit weer door het leven met een specifieke aandoening.
EU-14
De EU-14 komt overeen met alle landen die tussen 1995 en 2004 tot de Europese Unie behoorden: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zweden. We vergelijken de Belgische gezondheidsstatus met die van de EU-14 omdat deze landen vergelijkbare sociaaleconomische omstandigheden hebben. Opmerking: Het Verenigd Koninkrijk is niet opgenomen in deze lijst, aangezien ze de EU verlaten hebben.
Global Burden of Disease Collaborative Network. Global Burden of Disease Study 2019 (GBD 2019) Results. Seattle, United States: Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), 2020. Available from http://ghdx.healthdata.org/gbd-results-tool.
De 38 voornaamste aandoeningen in België leidden in 2021 tot een verlies van 1,4 miljoen gezonde levensjaren door vroegtijdige sterfte.
Kanker, cardiovasculaire aandoeningen en infectieziekten waren in 2021 de voornaamste oorzaken voor de ziektelast door vroegtijdige sterfte in België.
De totale ziektelast door vroegtijdige sterfte was in 2021 hoger bij mannen dan bij vrouwen.
De ziektelast door vroegtijdige sterfte wordt voornamelijk gedragen door de ouderen.
De totale ziektelast door vroegtijdige sterfte is het hoogst in het Waalse Gewest, gevolgd door het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Vlaamse Gewest.
België staat gerangschikt als 3e slechtste voor de ziektelast door vroegtijdige sterfte onder de EU-14 landen.
2.Verloren levensjaren door vroegtijdige sterfte
Bijna 1,4 miljoen levensjaren verloren in 2021
De 38 voornaamste aandoeningen in België leidden tot een verlies van 1.378.670 gezonde levensjaren ten gevolge van vroegtijdig overlijden (11.934 YLLs per 100.000) in 2021. Meer dan 60% van de fatale ziektelast is toe te schrijven aan kanker, infectieziekten en cardiovasculaire aandoeningen. De top 5 specifieke aandoeningen voor deze YLLs waren COVID-19 (12%), longkanker (11%), Ischemische hartziekte (11%), cerebrovasculaire aandoeningen (7.5%) en ziekte van Alzheimer en andere dementies (6.8%).
Verdeling van verloren levensjaren per ziekte, België, 2021 Bron: Eigen berekeningen gebaseerd op data van Statbel [1]
Het aantal verloren levensjaren ten gevolge van vroegtijdig overlijden is hoger bij mannen dan bij vrouwen. De voor leeftijd gecorrigeerde verloren levensjaren bedroeg 15.314 YLLs per 100.000 mannen en 8.959 YLLs per 100.000 vrouwen. Bij mannen waren de drie voornaamste oorzaken voor een verlies van levensjaren COVID-19 (1.918 YLL's per 100.000), coronaire hartziekte (1.885 YLL's per 100.000) en longkanker (1.846 YLL's per 100.000). De drie voornaamste oorzaken bij vrouwen waren COVID-19 (962 YLL's per 100.000), longkanker (838 YLL's per 100.000) en de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie (822 YLL's per 100.000).
Verdeling van voor leeftijd gecorrigeerde verloren levensjaren per geslacht en ziektegroep, België, 2021 Bron: Eigen berekeningen gebaseerd op data van Statbel [1]
In België wordt de ziektelast als gevolg van vroegtijdige sterfte grotendeels gedragen door ouderen. De meerderheid (67%) van de YLL's in de Belgische bevolking is toe te schrijven aan de groep met een leeftijd tussen 65 plussers (32.737 YLLs per 100.000 in de groep met een leeftijd tussen 65 and 84 jaar oud en 88.472 YLLs per 100.000 in de groep van 85 plussers). In de groep met een leeftijd tussen 45 en 64 jaar leden de Belgen aan 10.977 YLLs per 100.000 (24.5%), gevolgd door een totaal van 12.534 YLLs per 100.000 in de groep tussen 15 en 44 jaar (8%). De jongste groep (< 15 jaar) was goed voor minder dan 1% van het totale aantal YLLs. De belangrijkste specifieke oorzaken met de grootste impact in termen van YLL's per 100.000 waren verkeersongevallen en hersenkanker bij kinderen jonger dan 15 jaar, zelfdoding en verwondingen door verkeersongevallen bij jongeren en volwassenen tussen 15 en 44 jaar, longkanker en COVID-19 bij volwassenen tussen 45 en 84 jaar, en COVID-19 en de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie bij Belgen ouder dan 85 jaar.
Verderling van verloren levensjaren per leeftijd en ziektegroep, België, 2021 Bron: Eigen berekeningen gebaseerd op data van Statbel [1]
Het Waalse Gewest kent het hoogste aantal verloren levensjaren
Na het corrigeren voor de verschillen in leeftijd en de inwonersaantallen bleek de ziektelast het hoogst in het Waalse Gewest (14.003 YLL's per 100.000), gevolgd door het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (12.609 YLL's per 100.000) en het Vlaamse Gewest (10.623 YLL's per 100.000). Er werden geen significante verschillen gevonden tussen de gewesten, behalve in het Brusselse gewest, waar infectieziekten de belangrijkste groep vormen.
Volgorde van ziektegroepen volgens voor leeftijd gecorrigeerde verloren levensjaren, België en gewesten, 2021 Bron: Eigen berekeningen gebaseerd op data van Statbel [1]
COVID-19 vroegtijdige sterfte daalt in 2021
Na correctie voor de veranderingen in inwonersaantallen en veranderingen in leeftijd over de tijd, is de ziektelast van de aandoeningen met de grootste impact door vroegtijdige sterfte afgenomen. De ziektelast van kanker is afgenomen van 4.255 YLL's per 100.000 personen in 2013 tot 3.606 YLL's per 100.000 personen in 2021. Een soortgelijke trend wordt waargenomen voor hart- en vaatziekten, waarvoor de ziektelast is afgenomen van 2.808 YLL's per 100.000 personen tot 2.151 YLL's per 100.000 personen in 2021. Desondanks is, omwille van COVID-19, het aantal infectieziekten toegenomen, van 691 YLL's per 100.000 individuen tot 2.975 YLL's per 100.000 individuen. Nadien daalde deze opnieuw tot 1.867 YLLs per 100.000 in 2021.
Verdeling van voor leeftijd gecorrigeerde verloren levensjaren per jaar en ziektegroep, België, 2013-2021 Bron: Eigen berekeningen gebaseerd op data van Statbel [1]
België scoort slecht onder de EU-14 landen
Volgens de Global Burden of Disease 2019 study [2] was het geschatte aantal voor leeftijd gecorrigeerde verloren levensjaren door vroegtijdige sterfte hoger dan het EU-14 gemiddelde, waardoor België als derde slechtste gerangschikt staat binnen de EU-14.
Voor leeftijd gecorrigeerde verloren levensjaren per 100.000, EU-14 landen, 2019 Bron: GBD 2019 studie [2]
Wat zijn de aandoeningen met de grootste gezondheidsimpact in België? Welke risicofactoren dragen het meest bij tot de ziektelast? Hoe evolueert de ziektelast over de tijd en hoe groot is de ziektelast in vergelijking met onze buurlanden? Om een antwoord te kunnen bieden op deze vragen, voert Sciensano een nationale ziektelaststudie uit, waarbij de gezondheidsimpact van de 38 voornaamste aandoeningen in België wordt bekeken.
De ziektelast ten gevolge van vroegtijdige sterfte wordt berekend aan de hand van verloren levensjaren (Years of Life Lost, YLL). YLLs worden berekend door de sterfte (in aantallen) te vermenigvuldigen met de levensverwachting op de leeftijd van sterfte. De YLL geeft hierdoor het aantal levensjaren weer die een persoon verloren heeft ten gevolge van vroegtijdige sterfte door een specifieke aandoening.
De ziektelast werd geschat per leeftijd, geslacht en gewest, waardoor een gedetailleerde analyse van de gezondheidsstatus in België mogelijk wordt. De gedetailleerde schattingen kunnen worden geraadpleegd via https://burden.sciensano.be/shiny/daly.
Definities
YLL
De verloren levensjaren of YLL is een maatstaf voor de fatale ziektelast ten gevolge van vroegtijdige sterfte in een specifieke populatie. YLLs worden berekend door de sterfte (in aantallen) te vermenigvuldigen met de levensverwachting op de leeftijd van sterfte. De YLL geeft hierdoor het aantal levensjaren weer die een persoon verloren heeft ten gevolge van vroegtijdige sterfte door een specifieke aandoening.
EU-14
De EU-14 komt overeen met alle landen die tussen 1995 en 2004 tot de Europese Unie behoorden: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zweden. We vergelijken de Belgische gezondheidsstatus met die van de EU-14 omdat deze landen vergelijkbare sociaaleconomische omstandigheden hebben. Opmerking: Het Verenigd Koninkrijk is niet opgenomen in deze lijst, aangezien ze de EU verlaten hebben.
Global Burden of Disease Collaborative Network. Global Burden of Disease Study 2019 (GBD 2019) Results. Seattle, United States: Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), 2020. Available from http://ghdx.healthdata.org/gbd-results-tool.
De Belgische ziektelaststudie berekent de impact van de 38 voornaamste ziektes via het aantal verloren gezonde levensjaren (levensjaren verloren door vroegtijdige sterfte en een verlies aan levenskwaliteit).
In 2021 leidden de beschouwde ziekten tot een verlies van 2,5 miljoen gezonde levensjaren.
In 2021 waren geestelijke aandoeningen en stoornissen door middelengebruik, kankers en aandoeningen aan het bewegingsapparaat de belangrijkste oorzaken van ziektelast in België.
De ziektelast was in 2021 in hogere mate toe te schrijven aan vroegtijdige sterfte (55%) dan aan een verlies aan levenskwaliteit (45%).
De ziektelast was in 2021 hoger bij mannen dan bij vrouwen.
Het grootste aandeel van de totale ziektelast wordt gedragen door de 65 plussers.
De totale ziektelast was het hoogst in het Waalse Gewest, gevolgd door het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Vlaamse Gewest.
België heeft de op één na hoogste totale ziektelast van alle EU-14-landen.
2.Verloren gezonde levensjaren
Meer dan 2,5 miljoen gezonde levensjaren verloren in 2021
In 2021 leidden de 38 belangrijkste ziekten tot een verlies van 2.525.658 gezonde levensjaren (21.864 DALYs per 100.000). Geestelijke stoornissen en stoornissen door middelengebruik, kanker en aandoeningen aan het bewegingsapparaat waren de belangrijkste ziektegroepen, goed voor 52% van de totale ziektelast. De top 5 van specifieke oorzaken voor DALYs waren depressie (7,1%), COVID-19 (6,7%), ischemische hartziekte (6,2%), longkanker (6,1%) en lage rugpijn (5,6%).
De totale ziektelast (DALYs) in grotere mate toegeschreven worden aan vroegtijdige sterfte (55%) dan aan verminderde levenskwaliteit (45%). Tussen aandoeningen was er onderling een grote variatie in de bijdrage van de mortaliteits- en morbiditeitseffecten. De ziektelast was bij sommige aandoeningen bijna volledig toe te schrijven aan een verlies van levenskwaliteit (bv. zintuigelijke aandoeningen), terwijl deze bij andere aandoeningen bijna volledig toe te schrijven was aan vroegtijdige sterfte (bv. verwondingen).
Mannen hebben een hogere ziektelast dan vrouwen. Bij mannen bedroeg het voor leeftijd gecorrigeerde aantal DALYs 25.145 per 100.000 in 2021, waarvan 59% kon toegeschreven worden aan vroegtijdige sterfte en 41% aan verminderde levenskwaliteit. Bij vrouwen waren de voor leeftijd gecorrigeerde DALYs gelijk aan 18.863 per 100.000 in 2021, waarvan 50% kon toegeschreven worden aan vroegtijdige sterfte en 50% aan verminderde levenskwaliteit. Bij mannen was COVID-19 de belangrijkste aandoening voor een verlies aan gezonde levensjaren (1.990 DALYs per 100.000), terwijl dit bij vrouwen depressie was (1.790 DALYs per 100.000).
De ziektelast in België wordt grotendeels gedragen door de oudere bevolking. De meerderheid (37%) van de DALYs in de Belgische bevolking wordt gedragen door de groep van mensen met een leeftijd tussen 65 en 84 jaar, gevolgd door de groep tussen 45 en 64 jaar. De jongste groep (< 15 jaar) was goed voor 1% van het totale aantal verloren gezonde levensjaren. De ziektelast per persoon was het hoogst in de oudste groep van mensen met een leeftijd van 85 jaar en ouder (142.667 DALYs per 100.000) gevolgd door de groep met een leeftijd tussen 65 en 84 jaar oud (97.600 DALYs per 100.000). In de groep met een leeftijd tussen 45 en 64 jaar, ging er een totaal van 58.911 DALYs per 100.000 verloren, gevolgd door een totaal van 55.049 DALYs per 100.000 bij de groep tussen 15 en 44 jaar oud. De belangrijkste ziektegroepen met de hoogste impact waren chronische ademhalingsziekten bij kinderen jonger dan 5 jaar, neurologische aandoeningen bij kinderen tussen 5 en 14 jaar, psychische aandoeningen en stoornissen in middelengebruik bij jongeren en volwassenen tussen 15 en 64 jaar, aandoeningen aan het bewegingsapparaat in de groep van 65 tot 84 jaar en hart- en vaatziekten in de oudste groep van 85 plussers.
Na het corrigeren voor de verschillen in leeftijd en inwonersaantallen, bleek de ziektelast het hoogst te zijn in het Waalse Gewest (25.715 DALYs per 100.000), gevolgd door het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest (23.235 DALYs per 100.000) en het Vlaams Gewest (19.394 DALYs per 100.000). In het algemeen verschillen de belangrijkste ziektegroepen niet tussen de gewesten, maar de rangschikking van deze belangrijke groepen varieert wel. Zo zijn psychische stoornissen en stoornissen in middelen de groep met de grootste impact in all Gewesten, gevolgd door kanker. Musculoskeletale aandoeningen staan op plaats 3 in het Brusselse Hoofstedelijk Gewest en het Vlaamse Gewest, terwijl in het Waalse Gewest de groep van hart- en vaatziekten de top 3 vervolledigd.
Na een piek omwille van COVID-19 in 2020, is er opnieuw een daling in ziektelast
Wanneer we veranderingen over de tijd corrigeren voor veranderingen in bevolkingsaantallen en samenstelling volgens leeftijd, is de ziektelast van kanker gedaald van 4.561 DALYs per 100.000 personen in 2013 naar 3.908 DALYs per 100.000 personen in 2021. Een soortgelijke trend wordt waargenomen voor hart- en vaatziekten, waarvoor de ziektelast is afgenomen van 3.094 DALYs per 100.000 personen in 2013 tot 2.506 DALYs per 100.000 personen in 2021. Daarentegen is de ziektelast van psychische aandoeningen en stoornissen in middelengebruik gestegen van 4.339 DALYs per 100.000 in 2013 naar 4.589 DALY's per 100.000 in 2021. De ziektelast van musculoskeletale was 2.567 DALYs per 100.000 in 2013 en 2.771 DALYs per 100.000 in 2021, en bleef stabiel in de tijd. Door de intrede van COVID-19 is de ziektelast te wijten aan infectieziekten toegenomen tussen 2019 en 2020. De ziektelast steeg van 692 DALYs per 100 000 personen in 2019 tot 3.008 DALYs per 100 000 personen in 2020. In 2021 daalde deze ziektelast opnieuw naar 1.939 DALYs per 100,000 personen.
Volgens de Global Burden of Disease 2019 studie [7] was het geschatte aantal voor leeftijd gecorrigeerde verloren gezonde levensjaren in België hoger dan het EU-14 gemiddelde, waardoor België de op één na hoogste totale ziektelast heeft van alle EU-14-landen, na Griekenland.
Voor leeftijd gecorrigeerde verloren gezonde levensjaren per 100.000, EU-14 landen, 2019 Bron: GBD 2019 studie [7]
Wat zijn de aandoeningen met de grootste gezondheidsimpact in België? Welke risicofactoren dragen het meest bij tot de ziektelast? Hoe evolueert de ziektelast over de tijd en hoe groot is de ziektelast in vergelijking met onze buurlanden? Om een antwoord te kunnen bieden op deze vragen, voert Sciensano een nationale ziektelaststudie uit, waarbij de gezondheidsimpact van de 38 voornaamste aandoeningen in België wordt bekeken.
De ziektelast kan worden berekend aan de hand van de verloren gezonde levensjaren (Disability-Adjusted Life Year; DALY). Het gebruik van deze DALYs maakt het mogelijk om zowel verloren gezonde levensjaren ten gevolge van het leven met een beperking (Years Lived with Disability, YLD) als verloren gezonde levensjaren ten gevolge van vroegtijdige sterfte (Years of Life Lost, YLL) in kaart te brengen. Hierdoor laat de DALY een vergelijking toe tussen verschillende ziekten, letsels en risicofactoren.
De ziektelast werd geschat per leeftijd, geslacht en gewest, waardoor een gedetailleerde analyse van de gezondheidsstatus in België mogelijk wordt. De gedetailleerde schattingen kunnen worden geraadpleegd via https://burden.sciensano.be/shiny/daly.
Definities
DALY
De verloren gezonde levensjaren of DALY is een maatstaf voor de ziektelast in een specifieke populatie. DALYs worden berekend door rekening te houden met zowel de impact van een aandoening op levensverwachting als de impact op de kwaliteit van leven. De DALY is de som van de verloren levensjaren door vroegtijdige sterfte (Years of Life Lost, YLL) en de verloren levensjaren door het leven met een beperking (Years Lived with a Disability, YLD) voor een specifieke ziekte.
YLD
De levensjaren met een beperking of YLD is een maatstaf voor de niet-fatale ziektelast ten gevolge van een beperking in een specifieke populatie. YLDs worden berekend door het aantal personen met een specifieke aandoening te vermenigvuldigen met de (volgens ernst gewogen) graad van beperking. De YLD geeft hierdoor de proportionele verloren levenskwaliteit weer door het leven met een specifieke aandoening.
YLL
De verloren levensjaren of YLL is een maatstaf voor de fatale ziektelast ten gevolge van vroegtijdige sterfte in een specifieke populatie. YLLs worden berekend door de sterfte (in aantallen) te vermenigvuldigen met de levensverwachting op de leeftijd van sterfte. De YLL geeft hierdoor het aantal levensjaren weer die een persoon verloren heeft ten gevolge van vroegtijdige sterfte door een specifieke aandoening.
EU-14
De EU-14 komt overeen met alle landen die tussen 1995 en 2004 tot de Europese Unie behoorden: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zweden. We vergelijken de Belgische gezondheidsstatus met die van de EU-14 omdat deze landen vergelijkbare sociaaleconomische omstandigheden hebben.Opmerking: Het Verenigd Koninkrijk is niet opgenomen in deze lijst, aangezien ze de EU verlaten hebben.
Global Burden of Disease Collaborative Network. Global Burden of Disease Study 2019 (GBD 2019) Results. Seattle, United States: Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), 2020. Available from http://ghdx.healthdata.org/gbd-results-tool.