Select your language

Andere informatie en diensten van de overheid : www.belgium.be  belgium

Beste lezer, 

We zijn verheugd om u met deze publicatie een bron van informatie te bieden over enkele belangrijke cijfers en trends in de gezondheidszorg. Na het succes van onze eerste publicatie in 2019 hebben we bij het Directoraat-generaal Gezondheidszorg van de FOD VVVL besloten om deze rapporten tot een vaste waarde te maken. Deze reeks van publicaties is bedoeld om een overzicht te bieden van de meest recente gegevens en initiatieven die betrekking hebben op de werking van verschillende sectoren in de gezondheidszorgsector.

Of u nu een zorgverlener bent, beleidsmaker, onderzoeker of gewoonweg geïnteresseerd in de ontwikkelingen op dit gebied, deze publicatie is er om u te informeren en inspireren.

In dit rapport zal u een breed scala aan onderwerpen vinden variërend van de organisatie, activiteiten tot financiering van algemene ziekenhuizen. Naast deze cijfers zullen we ook kort verschillende beleidsinitiatieven toelichten, zoals de organisatie van ziekenhuisnetwerken en acties ter bevordering van de kwaliteit. We hebben geprobeerd om de informatie op een toegankelijke en begrijpelijke manier te presenteren, aan de hand van illustraties, grafieken en korte teksten. Geïnteresseerde lezers kunnen via de hyperlinks toegang krijgen tot de brongegevens of tot diepgaandere rapporten.

Hoewel we in 2020 werden opgeschrikt door de pandemie, die een ongeziene impact heeft gehad op de gezondheidszorg, zijn we binnen deze Blikvanger aan de slag gegaan met een aantal nieuwe kerncijfers om een correcte beschrijving te geven van de laatste ontwikkelingen en tendensen binnen de gezondheidszorg. Door de pandemie werden de tendensen doorbroken en werd de reguliere zorg op een andere manier ingericht. Hierdoor zal je doorheen het rapport zien dat we er soms voor hebben gekozen met cijfermateriaal te werken van vóór de pandemie. Anderzijds zijn er topics waarvoor we zeer bewust net de cijfers van tijdens de pandemie hebben gebruikt, om de realiteit van dat moment goed te kunnen belichten.

We hopen dat deze publicatie u zal helpen om een dieper inzicht te krijgen in de complexe wereld van de gezondheidszorg en in het engagement van elke dienst van de DG Gezondheidszorg om in samenwerking met de actoren op het terrein in te zetten op gezondheidspromotie en toegankelijke kwaliteitszorg voor iedereen.

We wensen u veel leesplezier met deze Blikvanger waarbij u in elk onderdeel iets zal kunnen ontdekken over de werking van de ziekenhuiswereld!

Sabine Stordeur,

Directeur-generaal, DG Gezondheidszorg