COVID-19 Crisis

Inhoud

Samenvatting

Sciensano is verantwoordelijk voor de epidemiologische surveillance van COVID-19. Op de pagina "COVID-19 surveillance" vind je de links naar gedetailleerde en actuele epidemiologische informatie: dynamisch dashboard, dagelijkse, wekelijkse en thematische rapporten en open data.
Op de pagina "COVID-19 sterfte" staan de links naar actuele sterftegegevens. Bovendien geeft het een overzicht van de COVID-19-sterfte in 2020. Er waren 19.588 COVID-19-sterfgevallen in 2020, wat neerkomt op een ruw cumulatief sterftecijfer van 1.704 per miljoen inwoners. Ondertussen schatte de Be-MOMO dat in 2020 17.955 extra sterfgevallen (door alle oorzaken) plaatsvonden.
De pagina "COVID-19 impact" presenteert de belangrijkste resultaten van de COVID-19-gezondheidsenquêtes. Angst, depressie, zelfmoordgedachten en -pogingen kwamen vaker voor tijdens de crisis dan in de gezondheidsenquête 2018, terwijl de tevredenheid over het leven en de sociale steun afnamen. De toegang tot gezondheidszorg en thuiszorg werd vooral beïnvloed tijdens de eerste lockdown. Ongeveer 20% van de bevolking zag hun financiële situatie verslechteren tijdens de crisis en 10% van de bevolking was bang dat het voedsel dat ze kochten op zou raken voordat ze meer konden kopen.